недеља, 3. фебруар 2013.

Hot But Caddis and Tenkara Fishing

Tradicionalne mušice za Tenkara stil pecanja su Sakasa Kebari. U danima kada je aktivnos pastrmke velika ili veoma povovljna za lov mušicom , ove kreacije daju veoma dobre rezultate i pravo je uživanje nadmudrivati se sa pastrmkom koristeći ih.



Međutim , u vrijeme loše aktivnosti ribe na površini ili ispod nje nije lako ,, nagovoriti ,, pastrmku da uzme našu imitaciju insekta. Obično u periodima slabog rojenja mušica ribolovac se nađe u nedoumici kojom imitacijom insekta prevariti ribu. Puno sam slušao i čitao o tome koja se mušica koristi u tim trenucima, i mišljenja ribolovaca su se razlikovala, ali ako bih povukao neku paralelu dobio bih mušicu koju nazivamo ,, Atraktor ,, ili Izazivač...

Koji atraktor bi koristili u pecanju Tenkara stilom ?

Moj izbor je ,, Hot But Caddis ,, jer se i u pecanju zapadnjačkim stilom mušičarenja pokazao mnogo puta kao odlična mušica koja je uspijevala da pastrmku izmami na površinu.
Prilikom lova Tenkara stilom , prezentacija mušice je obično prilagođena daljinama do 10 m . Mislim da je to dovoljno da mušicu ponudimo pastrmkama koje sakrivene ispod granja koje se nadvija nad vodom čekaju neki zalogaj. Planinske rijeke nijesu široke i ne zahtijevaju izbačaje preko desetak metara, a obično je to samo i par metara od sebe. Pognut i sakriven iza nekog većeg kamena , vrbe ili oborenog stabla... ribolovac se trudi da ne preplaši ribu i da joj mušicu ponudi na pola metra ispred nje.



Prilikom takve prezentacije, pastrmka će našu mušicu uzeti odmah nakon pada na površinu vode ili par sekundi kasnije. Dešavalo mi se da mušicu uspijem ,, podvući ,, ispod nadvijenih grana vrbe , i da prije nego li podignem štap uslijedi napad pastrmke na nju.

Ovu kreaciju koju vam predstavljam  vezao sam od crvenog konca i paunovog pera, a nogice su od grizli pera pijetla. Želim vam puno uspjeha u nadmudrivanju sa divljim potočnim pastrmkama, i volio bih da čijem i vaše mišljenje o ovoj ili sličnoj mušici...


Нема коментара:

Постави коментар