понедељак, 18. фебруар 2013.

Izgledna mjesta za pecanje pastrmke mušicom, na planinskim rijekama

Namjera mi je da vam u ovom postu prenesem neka moja iskustva , koja sam proteklih godina stekao  pecajući pastrmku na planinskim rijekama.

Ono što me privlači kod lova pastrmke mušicom je neprestano nadmudrivanje sa njom. Planinske rijeke pružaju kompletan ugođaj , jer nude mir , lijepu prirodu, šum brzaka, sve ono o čemu ribolovac razmišlja dok isčekuje odlazak na vodu. Kod ovih rijeka ili bolje rečeno rječica lov pastrmke mušicom iziskuje i dodatnu snalažljivost mušičara, jer se rijeci treba prikradati kako ne bi uplašili i onako opreznu ribu.

Prilikom prezentacije mušice , treba voditi računa da se nepotrebna buka svede na minimum, i zato je Tenkara po mom mišljenju u prednosti nad zapadnjačkim stilom mušičarenja. Štap , struna dužine štapa i predvez odnosno tipet sigurno neće uplašiti pastrmku nepotrbnim ,,mahanjem,, padom mušičarske strune na površinu vode...

Na slici 1 sam prikazao poziciju ribolovca i označio je sa X, i poziciju ribe koju sam označio krugom.
Ovdje je potrebno mušicu prezentirati uzvodno , i po njenom padu na površinu rijeke podići štap kako se struna ne bi nošena vodenim tokom prebrzo kretala ka nama. Tako ćemo izbjeći da nam mušica ,,siječe,, ili para vodu i tako izgleda neprirodno.


Slika 2 prikazuje situaciju kada se nalazimo uz dublji dio rijeke, a nasuprot nama je greben ili sprud , uz kojeg se dubina rijeke smanjuje. Ovo su jedna od najzahtjevnijih mjesta za pecanje mušicom, jer je sama prezentacija otežana jakom vodenom strujom koju nosi brzak.
Kada se nađemo u ovoj situaciji, jedini način da mušicu ponudimo pastrmkci je da štap držimo visoko podignut, kako nam struna ne bi ,,stajala,, u brzaku. Zabacujemo iznad mjesta gdje smatramo da se pastrmka nalazi, i to ne vše od 50cm . Ovo je takođe dobro mjesti i za lov mokrom mušicom ili nimfom.


Slika 3 prikazuje poziciju kada se nalazimo u sredini brzaka, i kada je rijeka ispred nas , odnosno na mjestu gdje ulazi iz mirnijeg dijela u brži plića u odnosu na onaj dio gdje se mi nalazimo. Takođe je potrebno mušicu prezentovati uzvodno i štap držati visoko podignut iz predhodno navedenih razloga. Početkom sezone , ovo su mjesta koja su idealna za lov otežanim nimfama , imitacijama jednodnevki ili larvi tulara. Strelicama sam označio mjesta na kojima sam ja imao ulove pastrmke u aprilu i maju.


Slika 4 je prikaz klasičnog dijela planinske rijeke u ljetnim mjesecima. Ovo je i moj najomiljeniji dio sezone, a rijeka koja je smještena svojim gornjim tokom u planini pruža nezaboravne trenutke svakom ribolovcu.
Prikradanje koje je obavezno na ovakvim vodotocima prati i ,,kamuflažna,, odjeća , ili majice u boji koja ne odskače previše od okruženja. Maslinasta, siva ili braon majica je sasvim ok, i to su boje koje su se u mom višegodišnjem ribolovu na ovim rijekama pokazale kao najbolje za kamuflažu.
Brojem 1 sam označio mjesto na kojem treba očekivati da pastrmka ,,pokupi,, našu imitaciju . Upravo na ovakvim pozicijama pastrmka vreba mušice koje nanosi rijeka. Ima preglednost, dovoljno je blizu obali da se u slučaju opasnosti povuče u brzak ili sakrije ispod kamena u vodi, a opet ...pred njom je fini i mirniji dio rijeke koja insekte ne nosi velikom brzinom.
Broj 2 označava poziciju kada je pastrmka u brzaku, i očekuje insekte koji se nošeni površinom vode razdvajaju oko većeg kamena koji ,,razdvaja,, rijeku na dva dijela. Na ovim pozicijama sam imao najviše uspjeha u jutarnjim satima, i tom sam prilikom lovio mokrim mušicama....


Za kraj sam ostavio meni najdraže mjesto na rijeci, i prikazuje ga slika 5.
Na mjestu označenom brojem 1 sam ulovio dvije veoma lijepe potočne pastrmke, i to suvom mušicom , imitacijom ,,caddisa,, koju sam vezao na udici veličine #16.
Na ovim pozicijama mušicu treba prezentirati tako da ona na površinu vode padne najviše 1m od označenog mjesta. Pustimo je da je rijeka nosi prirodni tokom, ne povlačimo strunu i ne podižemo štap jer voda i nije toliko brza. Udarac ribe se očekuje kada mušica pređe mali preliv u blizini kamena, jer upravo je to mjesto gdje se pastrmka nalazi i čeka hranu koju joj nanosi rijeka.

Na mjestu označenom brojem 2 , imao sam uspjeha loveći nimfom vezanom na broju #14, odnosno imitacijom jednodnevke. Riba se nalazi blizu stijene koja viri iz vode, i ima veoma lijepu preglednost na sve što se dešava ispred nje.

Nadam se da će vam neki od ovih mojih savjeta biti od koristi prilikom lova pastrmke mušicom, pogotovo Tenkara stilom.
Želim vam puno uspjeha u nadmudrivanju sa potočnim pastrmkama...

Нема коментара:

Постави коментар