четвртак, 31. јануар 2013.

Yellow Wet Fly

Žuta mokra mušica , jedna od najstarijih koje su mušičari koristili na prostorima Balkana. Ne znam ko je i kada ovu mušicu donio u Montenegro , ali je pamte i najstariji lovci na pastrmku...

Veoma jednostavna za vezivanje i napravljena od pristupačnih materijala, svojom jednostavnošću opravdava Tenkara stil pecanja . Potopljena ispod površine vode , obično vođena tehnikom nizvodnog pecanja pastrmke daje veoma dobre rezultate početkom ljeta , u maju i junu.

Kada primijetimo rojenje ,, majskih ,, mušica i na površini vode se pojavljuju učestali kolobari , to je znak da   se pastrmka hrani ovim insektima. Imitiranje konture, boje i veličine insekta je ono što je od presudnog značaja za uspjeh u mušičarenju. Veliki insekti iz roda Ephemera Danica se roje masovno , i prava su gozba za pastrmke.


Imitacije ovih insekata se vežu na udicama #10  i  #12 sa dužim vratom. Sa tijelom od žutog svilenog konca , porebrane tankom bakarnom žicom i nogicama od pijetlovog pera , savršene su za lov ispod površine vode.

Mušicu zabacimo poprijeko na vodeni tok , podignemo štap i pustimo da rijeka našu imitaciju odnese nizvodno. Napad pastrmke uslijedi obično kada mušica pravi ,, luk ,, odnosno , kada se zategnuti predvez uzdiže ka površini i tako povlači mušicu sa sobom. U tom uzdizanju mokrom mušicom imitiramo rojenje jednodnevki i tako prevarimo pastrmku da pomisli kako se radi o pravom insektu.

Predstavljam vam moju kreaciju mokre žute mušice , koju sam vezao na udici #12. Tijelo je od konca , a nogice i rep od isperaka pijetlovog pera...


Нема коментара:

Постави коментар